25 feitjes dat je misschien niet wist over Macedonië...

1 - Bijzonder verhaal: Er zijn delen van het kruis waarop Jezus werd gekruisigd, terug te vinden in de fundamenten van de kloosters van St. Bogodorica Prechista in Kichevo, en St. Jovan Bigorski en St. Georgij Pobedonosec in Debar. In het hele land zijn er bijna 1.000 kerken en kloosters, terwijl de stad Ohrid ooit bekend stond om zijn 365 kerken, één voor elke dag van het jaar. Het heeft dan ook de bijnaam het Jeruzalem van de Balkan gekregen.

fotos: Dule Damjanovski2 - Struga is de plaats van de jaarlijkse Struga Poëzie Avonden plaatsvindt. Het bestaat sinds 1961, en het is een jaarlijkse bijeenkomst van de 's werelds grootste dichters . Een eigen onderscheiding, de Gouden Krans, is toegekend aan onder andere WH Auden, Ted Hughes en Allen Ginsberg.


3 - Er zijn meer dan 50 meren en 34 bergen hoger dan 2000 meter. De berg Golem Korab is de hoogste met 2.753 meter boven de zeespiegel. Het heeft de vijfde hoogste gemiddelde hoogte van alle landen in Europa (741m), achter Andorra (hoogste), Zwitserland, Oostenrijk en Turkije. De meeste pieken in Macedonië zijn nooit door mensen bezocht.


4 - Het meer van Ohrid, het oudste en diepste meer van Europa. (max. diepte 288m of 940ft). Het is naar schatting 4 miljoen jaar. Het meer is een zeer bijzonder natuurverschijnsel en biedt een toevluchtsoord voor tal van 200 endemische soorten zoetwaterfauna en -flora, sommige daterend uit het Tertiair. Het werd in 1979 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard.


5 - Stad Ohrid


Deze Macedonische stad ligt aan de oever van een meer met dezelfde. Een deel van het Meer van Ohrid in Macedonië en het achterland, inclusief de stad Ohrid, staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst. De stad Ohrid is een van de oudste menselijke nederzettingen in Europa. De stad werd tussen de 7e en 19e eeuw gebouwd. De stad heeft het oudste Slavische klooster (Sint Pantelejmon) en een verzameling van meer dan 800 Byzantijnse iconen uit de 11e tot het einde van de 14e eeuw. In het oude deel van Ohrid zijn ruines te vinden van oude tempels en basilieken en van talrijke kerken en kapellen Ohrid heeft 365 kerken en

een van de beroemdste is de St. Jovan - Kaneo.


5 -Moeder Teresa van Calcutta, onlangs heilig verklaard door Paus Franciscus, is in 1910 in Skopje geboren, hoewel ze ten tijde van haar geboorte Albanees was. Vandaag de dag is er zowel een standbeeld van haar als een museum gewijd aan haar leven.


foto: Dule Damjanovski

6 -Kokino is het op drie na oudste astronomische observatorium ter wereld.

Volgens NASA is Kokino het vierde oudste astronomische observatorium ter wereld; De oudste drie zijn Abu Simbel, Egypte; Stonehenge, Groot-Brittannië; en Angkor Wat, Cambodja. Kokino ligt ongeveer 30 km van de stad Kumanovo, en ongeveer 6 km van de Servische grens.7 - Aardbevingen

De hoofdstad Skopje is getroffen door ten minste twee verwoestende aardbevingen in haar geschiedenis, waarvan de meest recente in 1963. De aardbeving met een kracht van 6,1 verwoestte 80 procent van de stad en doodde meer dan 1070 mensen.

8 - Millenniumkruis

Dit is een kruis in de bergen bij Skopje en is vanuit de hele stad te zien. Het kruis is 70 meter hoog en daarmee het grootste kruis ter wereld. Het is gebouwd ter viering van het 2000 jarige bestaan van het christelijke geloof. Het kruis kan je het beste bezoeken met de kabelbaan. Om bij de kabelbaan te komen, moet je eerst een flink stuk lopen of je pakt een taxi. Vanaf het indrukwekkende kruis heb je ook een prachtig uitzicht over de stad.


foto: Dule Damjanovski

9 - De grot Peshna

Deze grot ligt 6 km van Makedonski Brod aan de regionale weg naar Samokov en is een van de meest aantrekkelijke natuurlijke schoonheden van Macedonië. Helaas zijn er niet veel mensen die het kennen, dus het is nog steeds een onontdekte schat en een volledig onbenutte toeristische bestemming.

Het is uitgeroepen tot een natuurlijk erfgoed van Macedonië.

Deze grot werd door de New York Times beschreven als "precies zoals Helm's Deep from Lord of the Rings".


10. Alexander de Grote (356-323 v.Chr) – Macedonische wereldveroveraar

Alexander was een zoon van Philippus II, de koning van Macedonië. Hij werd geboren op 21 juli 356 v.Chr. Hij was de eerste veroveraar van wereldformaat die zijn rijk over Griekenland en Perzië uitbreidde naar India en Egypte. In zijn tijd was het Koninkrijk Macedonië de machtigste staat ter wereld, maar na zijn dood viel het rijk uiteen en werd het de eerste Romeinse provincie in 146 voor Christus.


11 - Het cyrillische alfabet (Кирилица,kirillitsa)

Het cyrillische schrift is in de 9e eeuw ontwikkeld door twee Macedonische broers - St Cyril en St Methodius. Twee studenten of ideologische volgelingen van Kiril en Methodius - Kliment en Naum - besloten door te gaan met wat hun leraren deden, en de bijbelleer te verspreiden door mensen te leren lezen. In veel nummers, worden ze aangeduid als "licht gevers" vanwege het geven van mensen het vermogen om te lezen. Kliment en Naum vonden het alfabet van 41 letters iets te ambitieus en dat het mogelijk is om dit te vereenvoudigen. Kliment verfijnde het bestaande schrift en ter ere van zijn leraar noemde Kiril het Kirilica of Cyrillisch. In de middeleeuwen verspreidde het cyrillische schrift zich in Oost-Europa en op de Balkan.


12 - Ohrid Literaire School

In Ohrid kunt u vele plaatsen bezoeken die zijn gewijd aan Kiril, Metodij, Kliment en Naum omdat ze hier vandaan komen. Hier werd in 886 de eerste Slavische Universiteit opgericht, de Ohrid Liteaire School, door Kliment. Dit wordt beschouwd als een cruciale stap voor de Slavische cultuur.

13 - Macedonië is het eerste land ter wereld dat volledige toegang heeft tot draadloze breedband.

14 - Macedonische opium is de beste ter wereld

Macedonische opium heeft 14 morfine eenheden, vergeleken met Turkije's 6, India's 7, en China's 8, alle andere hebben ongeveer 3,5 ME.

15 - Macédoine salade

De diverse etniciteit in Macedonië is de inspiratiebron voor de macédoine, een salade van gemengde fruit- of groentenblokjes die populair is in Frankrijk, Italië, Spanje en Latijns-Amerika.

16 - Ajvar

Traditioneel voedsel wordt ajvar genoemd. Geroosterde rode pepers en aubergine wordt gepureerd samen met knoflook, olie en zout. Ajvar is lekkerste als het wordt geserveerd met fetakaas en brood.

17 - Nationale parken in Macedonië

Er zijn drie nationale parken in Macedonië - Galichica, Mavrovo, Pelister. Ook vind je hier een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart helemaal ophalen.


foto: Dule Damjanovski

18 -Kuklici Stenen poppen

Deze bizarre reeks stenen zou volgens de legende een versteend huwelijksfeest zijn. Gevormd zo'n 50.000 jaar geleden. Gevonden in Kuklici in de buurt van de stad Kratovo, kan men de bruid, de bruidegom, de beste man en het bruidsmeisje van de eer (met een duwtje in de rug) onderscheiden.


19 - De enige robijn-mijn in Europa bevindt zich in Macedonië.

En wist u dat Macedonië de enige plaats in Europa is waar je een robijn kunt vinden? Ja, het is een rijke bron van deze edelsteen en dit is, zoals u kunt veronderstellen, een zeer goed uitgangspunt voor traditionele handgemaakte sieraden. Na het meer van Ohrid en de parels is het derde belangrijkste onderdeel van de Macedonische sieraden het gepassioneerde, traditionele, ambachtelijke filigraan, waar deze natie trots op is.


20 - Balkan Mysterie : De mijn van Alshar

Alshar is een mijn op de berg Kozuf waar voor het eerst thallium mineraal lorandiet werd ontdekt. De huidige naam van de mijn is het acroniem van de eerste letters van de namen van de mensen die de mijn in de eerste helft van de 20e eeuw hebben geleid: Alattin, Franse bankiersfamilie en Sharto, een mijnbouwingenieur. Dit is het enige bron van thalium in de hele wereld.

21- Via Egnatia

Een van de beroemdste wegen uit de tijd van Rome, de Via Egnatia, loopt door het grootste deel van Macedonië.

22 - Canyon Matka

Het ligt 15 km ten zuidwesten van de hoofdstad Skopje en heeft genoeg activiteiten om de honger van elke buitenliefhebber te stillen: wandelen, wandelen, kanoën, klimmen,en vogel- en vlinder-spotten. De kloof bevat middeleeuwse kloosters met prachtige fresco's en veel grotten - sommige zijn per boot bereikbaar vanaf het Matka-meer. Als u niet in de wandelmodus bent, kunt u het beste een boottochtje maken naar de met water gevulde Vrelo-grot met zijn ongelooflijke stalagmieten en onbekende diepten.

Deze grot werd door The Guardian beschreven als een van de Top 10 Europese ravijnen en kloven voor wandel- en trektochten.


fotos: Dule Damjanovski


23- Grot Vrelo - Werelddiepste onderwatergrot

Gelegen op de rechteroever van de Treska rivier, werd de grot geklasseerd als een van de top 77 natuurgebieden in de wereld in het New7Wonders of Nature project.

Vrelo Cave heeft veel stalactieten, waaronder een grote in het midden van de grot staat bekend als de " dennenappel " vanwege zijn vorm. Er zijn twee meren aan het einde van de grot, waarvan de ene groter is dan de andere.Hoewel de exacte diepte van de grot onbekend is, speculeren sommigen dat het de diepste onderwatergrot ter wereld zou kunnen zijn.


24 - Skopje heeft de grootste bazaar van de Balkan buiten Istanbul.

De Oude Bazaar (Macedonisch: Стара Чаршија, Stara Čaršija uit de Turkse taal: Çarşı betekent marktplaats, Albanees: Çarshia e Vjetër) in Skopje is de grootste bazaar van de Balkan buiten Istanbul. Het ligt op de oostelijke oever van de rivier de Vardar, die zich uitstrekt van de Stenen Brug tot aan de Bit-Pazar .

25 - Macedonische wijn

Het land zelf zit vol met wijngaarden en kwaliteitswijnen die op de wereldmarkt worden verkocht. Macedonië produceert wijn op 55.000 hectare aan wijngaarden.  Rode wijn domineert de Macedonische wijnproductie, met ongeveer 80 procent.

In de jaren tachtig was de wijn productie in Macedonie,goed voor ongeveer twee derde van de Joegoslavische wijnproductie.Een van de bekendste regio's is in de regio bij de stad Kavadarci.

Begin september vindt de bekende Tikveski Grozdober (wijn feest) plaats

foto: Wijnhandel Alexander


368 Ansichten2 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
Untitled-3.png
  • Ohrid4u op facebook
  • Ohrid4u op instagram

KONTAKT:

E-Mail: ohrid4u@yahoo.com

Nummer der Handelskammer: 70394466

MwSt.: NL002413124B63

RECHTLICH: GESCHÄFTSBEDINGUNGEN

.

tui.gif
pegasus.jpg

"Gute Seite mit vielen Informationen. Dort können Sie Fragen stellen und schnelle Antworten erhalten. Gute Urlaubstipps!"

Cindy Grootelaar

Flag-map North Macedonia

© 2020 von FLOR IT und aktualisiert von House of Communications . Stolz geschaffen für Ana aus Ohrid, Mazedonien