HET ORTHODOXE NIEUWJAAR

Hoewel de rest van de wereld alweer terug is naar hun humeurige werkplekken, feesten de Macedoniërs nog steeds in volle gang. Rekening houdend met het feit dat Kerstmis hier wordt gevierd op 7 januari, zoals in de Juliaanse kalender en in tegenstelling tot de wijdverspreide 25 december, krijgen Macedoniërs meestal niet echte vakantie drukte tot 31 december. Voeg daarbij het Oude Nieuwjaar, een andere orthodoxe verrekening met de westerse wereld die staat voor het onofficiële begin van het jaar en meestal wordt gevierd op 14 januari. Je wilt het of niet, maar uiteindelijk krijg je een maand vol festiviteiten in Macedonië.In veel delen van Macedonië wordt op deze dag een speciale brood met een muntstuk gemaakt. Men gelooft dat de persoon die de munt zal vinden een zegen krijgt voor gezondheid en welvaart in het komende jaar. Dit is de tijd van het jaar voor carnaval, muziek en feest, dus we wensen u een prachtig jaar toe, vrolijk en succesvol, gevuld met gelach en vreugde! Sint-Basiliusdag - Nieuwjaar De bedelarij van het nieuwe jaar valt samen met het feest van Sint-Basilius de Grote, dat onder het volk bekend staat als Vasilica (Vasilitza).

In de tijd dat Basilius (330-379) was gekozen om aartsbisschop van Caesarea te worden, was de prefect van Cappadocië, een hebzuchtig en onbeschoft man, de stad vaak aan het plunderen. Toen de heilige Basilius hoorde dat de prefect weer kwam, vroeg hij de mensen in Caesarea om alle sieraden en gouden munten die ze hadden mee te brengen. Dus toen de prefect arriveerde, ontmoette de heilige Basilius hem en bood hem het goud aan. De prefect was verrast en in verlegenheid gebracht, en weigerde iets mee te nemen. Hij verliet de stad kwam nooit meer terug.

St. Basil werd achtergelaten met de juwelen en gouden munten op oudejaarsavond zonder te weten welk goudstuk aan welke persoon toebehoort. Toen, verlicht door God, vroeg hij de koks om kleine broden te maken en de munten en juwelen te verdelen en er in te leggen. Op de dag van het nieuwe jaar, toen het volk naar de kerk kwam, gaf hij iedereen een brood. Wonderbaarlijk genoeg had iedereen in het brood precies gevonden wat ze eerder hadden gegeven. Bij de herdenking van deze gebeurtenis op de dag van Sint Basilicum bakken de Macedoniërs brood met een munt erin, en verzamelen zich buiten bij het vuur om het begin van het nieuwe jaar te vieren.

De dag vanaf de geboorte op 7 januari tot aan de Driekoningen - de doop in de Jordaan op 19 januari, worden ongedoopte dagen van Jezus Christus genoemd. In deze dagen is er een geloof dat de wezens van de onderwereld op de aarde lopen omdat het water in deze dagen niet gedoopt is, het kruis is vastgebonden, hulpeloos, zonder kracht om de boze geesten te verdrijven.


Om ze te verdrijven, voeren de mensen in deze twaalf dagen dansen uit onder maskers die bekend staan als dzhamalarski, babari, Vasilicari, mechkari, Rusalii..... De mensen geloofden dat gemaskerd en gewapend met bellen, uilen, stokken, doedelzakken en trommels en al het andere dat lawaai maakt, de boze geesten zal afschrikken en ze zullen vertrekken. Het is duidelijk dat de gewoontes en overtuigingen met betrekking tot Vasilica afkomstig zijn uit de prechristelijke tijd en dat hun doel is om de boze demonen uit te roeien en het geluk en de vooruitgang van de gemeenschap te verzekeren.

In Macedonië wordt deze traditie nog steeds in stand gehouden in de vorm van carnavals, waaronder de Vevchani en het Kuratica Carnaval het meest bekend en bezocht zijn.

In sommige Oost-Europese landen wordt het nieuwe jaar twee keer gevierd. 1 januari is een feestdag, terwijl 14 januari een niet-officiële feestdag is. In Rusland, Macedonië, Bulgarije en voormalige Sovjetrepublieken staat het bekend als 'Oud Nieuwjaar'. In Servië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina wordt het meestal 'Servisch Nieuwjaar' genoemd.


67 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
Untitled-3.png
  • Ohrid4u op facebook
  • Ohrid4u op instagram

KONTAKT:

E-Mail: ohrid4u@yahoo.com

Nummer der Handelskammer: 70394466

MwSt.: NL002413124B63

RECHTLICH: GESCHÄFTSBEDINGUNGEN

.

tui.gif
pegasus.jpg

"Gute Seite mit vielen Informationen. Dort können Sie Fragen stellen und schnelle Antworten erhalten. Gute Urlaubstipps!"

Cindy Grootelaar

Flag-map North Macedonia

© 2020 von FLOR IT und aktualisiert von House of Communications . Stolz geschaffen für Ana aus Ohrid, Mazedonien